Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 11-18 април

Снимка: pixabay

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 11 – 18 април. Това са някои от акцентите в предаването от осемнайсети април:

На 16 април в галерия "Структура" се откри изложбата-инсталация „Бури, парк, принцеси с ролки“. Автор е живеещата в Ню Йорк българска визуална артистка Даниела Костова а куратор – Илина Коралова.

Даниела Костова изследва границите на позволеното в новата нормалност, преминаването отвъд тях и взаимодействието между ред и хаос.

На 13-и април в Софийската градска художествена галерия беше открита изложбата „Андрей Даниел – между две епохи“. Експозицията представя над 160 творби на художника и може да бъде разгледана до 13-и юни. За вернисажа пред галерията се извиха дълги опашки.

Изданието на "Нашия ден" в сряда отбеляза 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски. Община Котел представи аудиопроекта си „Живот в служба на народа“.

Предаването за изкуство и култура на Програма "Христо Ботев" "Артефир" беше отличено с наградата "Златна маска" от Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров", който през тази година отбелязва стогодишнината си.

Творби от 24 бургаски съвременни художници са събрани в експозицията “Провинциалисти” в залите на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 в София.

Мемоарната книга на поета Кирил Христов (1875 - 1944) "Затрупана София" излезе в ново луксозно издание. Кирил Христов пише "Затрупана София" почти непосредствено преди смъртта си през 1944-та, а спомените му започват през един "горещ юлски ден на 1889 година".

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от осемнайсети април.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.