Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 20 април

С пролетен концерт от Бах до Бърнстейн започва „Салон на музите“ в кино "Влайкова"

Снимка: Кино „Влайкова“

Цикъл от камерни концерти започва от 20 април на сцената в кино “Влайкова“ под заглавието „Салон на музите“.

Откриването на първия цикъл ще от 19 ч. с участието на Светлана Иванова – пиано и сопрано, Йоана Стратева – цигулка, и Галина Апостолова – пиано. Те ще изпълнят музикални бисери от Бах до Бърнстейн под наименованието „Пролетни цветя“.

В студиото на Радио София Светлана Иванова разказа, че идеята й за концерти е посрещната радушно от г-жа Николета Ковачева, така че стъпка по стъпка изкуството и музите да намерят пристан между стените на кино “Влайкова“ и читалище "Антон Срашимиров - 1926" – „от музата на поезията през танца, гласа и инструмента до математиката и астрономията“.

„Надявам се „Салонът на музите“ да тръгне и да се развие, да стане букет от творчество“, допълни Иванова.

Понеже е пяла на много други сцени зад граница, певицата отбелязва специално:
„В родината земята е друг вид музика, има друг ритъм. Чувстваш се повече творец. Свободата за творчество е по-друга. Пролетта като импулс е присъствала в поезията и музиката на всички хора. Надявам се в програмата на концерта да има по нещо за всекиго.“

По думите на певицата „Пролетни цветя“ ще предложи красива, светла лирична и музикална разходка.

  • Светлана Иванова е завършила оперно пеене при проф. Райна Михайлова и джаз пиано при проф. Юлия Ценова. Специализирала е в Майсторските класове на световно известните оперни певици Илеана Котрубас, Мими Куртце, Райна Кабаиванска, Мая Сунара-Бианкини, Мирела Френи и Христина Ангелакова. Участвува в международни оперни конкурси в Йоханесбург, Виена, Дрезден, Риети. Развива своя професионален певчески опит с многообразна и активна концертна дейност във Виена под диригентството на Готфрид Рабл, Петер Алтман, Ервин Ортнер, Йоханес Принц и други.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна