Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 отказа голяма част от изселниците в Турция да се върнат по родните места

Батак
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Covid-19 отказа голяма част от изселниците ни в Турция да се върнат по родните места. Заради високия брой на заразени и наложените от властите в Анкара строги противоепидемични мерки много от тях няма да пътуват до България, за разлика от предишни години. Единици са завърналите се и то още преди разгара на третата вълна, разказват кметове на села в Кърджалийско. В същото време от общинската управа в Кърджали съобщават, че има тенденция да се ремонтират къщите, оставени от изселниците.

Всяка пролет стотици наши изселници в Турция се прибират по родните места и остават до късна есен. Обикновено това са пенсионери, които получават пари за старост от две места – и от България, и от Турция. Обясняват, че лятото тук се живее по-спокойно, а зимата оттатък Босфора е по-топло. Тази година обаче е по-различна, казва кметът на близкото до Кърджали село Айрово. Според Бахтияр Мустафа Covid-19 е провалил плановете на изселниците.

Ситуацията е същата и в съседното село Опълченско. И там се върнали само 2-3 семейства, казва кметицата Басрие Хайрула.

В същото време от Общината в Кърджали съобщават за тенденция да се ремонтират къщите, оставени от изселниците. Наблюденията са на заместник-кмета Катя Митовска.

Според кмета на Айрово Бахтияр Мустафа в селото почти няма къща, собственост на изселили се в Турция. Ремонтите, които сега се извършват са от нови стопани.

Завърналите се у нас изселници са пенсионери. Като Гюлбеаз и съпругът ѝ Мустафа. Заминали за Турция преди 30 години. Живеят в Истанбул, но всяка година си идват в родното Бойно.

Заради срива на лирата за много от изселниците животът в България е по-скъп, ако трябва да се изхранват само с турската си пенсия. Голяма част от тях обаче получават и българска пенсия, казва кметицата на село Опълченско Басрие Хайрула.

Сега очакванията на българските изселници в Турция са строгите противоепидемични мерки да бъдат отменени до празника Рамазан Байрям и тогава да се върнат у нас.

Репортаж на Валя Апостолова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна