Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за фалита на Дупнишката популярна каса тръгна отново

Семейство Ивона и Георги Близнакови са обвиняеми по делото за фалита на Дупнишката популярна каса. Преди повече от година съпругът се самоуби, делото се води срещу фараонката Ивона Близнакова.
Снимка: Кирил Фалин

Разпоредителното заседание по делото за фалита на Дупнишка популярна каса започна в Окръжния съд в Кюстендил. То беше пренасочвано от средата на март заради заболяване на обвиняемата Ивона Близнакова. Измамените вложители в касата са 222-ма, които са и страна по делото.

Дупнишката популярна каса фалира през 2016 г. Измамени с необосновано високи лихви до 16% се оказаха над 200 вложители, които подадоха жалби.

Първоначално обвинителният акт, изготвен от Окръжната прокуратура-Пловдив, където последно е била регистрирана касата, беше срещу семейството Георги и Ивона Близнакови.

Преди повече от година мъжът се самоуби, така подсъдима по делото вече е само съпругата.

Делото беше спряно, едва днес тръгна отново. Пострадалите се призовават, като са подредени в списъка по азбучен ред и ще се разделят по равен брой, от по 74 лица, за всяка от трите дати 19, 20 и 21 април.

В призовките, на пострадалите физически лица е указано, че явяването им в разпоредително заседание не е задължително.

Предвид епидемичната обстановка в страната от Covid-19 на датите, определени за провеждане на съдебните заседания, за да се осигурят мерки за безопасност в съдебната зала на Окръжен съд – Кюстендил, пострадалите ще бъдат допускани последователно, един след друг, като броят им в съдебна зала и палатата трябва да не надвишава 5 лица, а в съдебна зала да присъстват до 15 лица. Заседанията ще стават при максимално спазване на противоепидемичните мерки, обявиха от съда.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна