Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„АстраЗенека“ няма да се прилага при жени под 60 г. с риск от тромбози

| обновено на 19.04.21 в 22:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Covid ваксината на компанията „АстраЗенека“ няма да се прилага при жени под 60 г., при които има повишен риск от тромбози и/или анамнеза/данни за тромбоцитопения. Това съобщи министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.  Темата е била осъдена от Националния ваксинационен щаб, а здравното министрество публикува информация на страницата си

Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират с втора доза от същата ваксина, заяви министър Костадин  Ангелов.

Той каза още, че лицата, които са ваксинирани с първа доза и които не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на „Пфайзер/Бионтех", но не по-рано от 84 дни след първата доза на „Астра Зенека“. Тогава имунизацията ще се счита за завършена.

При заболели от Covid-19 след прилагане на първата доза с двудозов режим на имунизация втората доза ваксина се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Преболедувалите от Covid-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата, посочи още Костадин Ангелов. Той уточни, че ваксинационният процес се счита за завършен, когато се получени две дози от ваксина.

На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви, че няма такива клинични проучвания до момента.

Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели, посочи здравният министър в оставка:

„Няма такива клинични проучвания до момента, но ние трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин – това е в момента вариантът, който сме възприели. Текат клинични проучвания, когато те завършат можем да променим това решение, което сме взели към настоящия момент, но то е в унисон с решенията на няколко държави в ЕС“.

Той каза още, че „тези, които не желаят да сложат втора доза, няма да се считат за имунизирани и няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл“.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов коментира в предаването "Нещо повече", че преди поставяне на ваксината трябва задължително да се извърши консултация с лекар:

"Лицата, които са си поставили първа доза от ваксината на "АстраЗенека" и не са получили нежелани реакции, спокойно могат да си поставят и втората доза. Това е в съответствие с кратката характеристика на продукта и разрешението за употреба".

Той увери, че ще има достатъчно количество РНК ваксини, за да може желаещите да си поставят втора доза от тях, вместо от "АстраЗенека", да получат примерно "Пфайзер", но след като са минали 84 дни от "първата игла".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!