Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Арте Урбана Колектив“ предизвиква креативността на публиката със спектакъл

Снимка: @arteurbanacollectif/

„Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?“ ще е въпросът, който екипът на „Арте Урбана Колектив“ ще постави на сцена „Дерида“ утре, 20 април, от 19.30 часа. Едноименният спектакъл цели да впусне публиката в едно пътешествие из измеренията на креативността. Като изучава тайните на творческия импулс, превърнал Алберт Айнщайн в един от най-велите умове на всички времена, зрителят ще може да види своето място в света и света като най-вдъхновяващата рамка, провокираща творчеството.

Именно креативността се смята за най-важното умение на 21-ви век, а „Арте Урбана Колектив“ ще се опитат да докажат, че 60 минути са напълно достатъчни, за да може човек да се превърне в неин експерт.

Димитър Узунов, автор на текста в спектакъла „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?“ и изпълнител в него, сподели в „Артефир“, че всъщност не е толкова трудно да стъпиш в обувките на немския физик и дори да оставиш свои следи с тях. Според него единственото нещо, което човек трябва да направи, е  да узнае какви са елементите на креативността и да им обърне повече внимание. Разбере ли къде трябва да вложи своите усилия, той ще успее да развие творческия си потенциал.

„Айнщайн, разбира се, е творял в науката, но принципите на креативността му могат да бъдат използвани в абсолютно всяка сфера на човешката дейност“, допълни още Узунов. Заедно с астрофизика д-р Владимир Божилов и сценографа на спектакъла Никола Налбантов той търси различни материали за креативността на Айнщайн и за това какво го прави такъв творчески гений. В рамките на три месеца те изследват автори от психологията, както и различни експерти по креативност, и така разбират, че нещата, които го правят креативен не са чак толкова много и не са чак толкова далеч от обикновения човек.

Идеята на интерактивния спектакъл обаче не е просто да събуди скрития Айнщайн във всеки един от зрителите му, а да провокира желание у тях да опознаят творческия си импулс. „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?“ говори и за ролята на изкуствения интелект в човешкия живот. Той е посветен на сър Кен Робинсън, който разбуни духовете с въпроса си „Дали училищата убиват творчеството?“.

За рамките, които в повече случаи са добър помощник на креативността, за човекоцентричния поглед към Вселената и всичко, онова, което можете да изпитате за час време като Айнщайн – Димитър Узунов разказва в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени