Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес всички пълнолетни американци вече имат възможност да се ваксинират срещу Covid-19

От понеделник всички пълнолетни граждани на Съединените щати вече получават правото да поискат да се ваксинират срещу Covid-19, което означава, че крайният срок от 19 април, определен от администрацията на президента Джо Байдън, е спазен успешно.

Федералните щати, които днес приключиха успешно този списък, бяха Върмонт, Ню Джърси, Орегон, Хавай, Род Айлънд и Масачузетс.

Според "Ню Йорк Таймс" САЩ са увеличили дневния брой на хората, които са били имунизирали срещу заразна болест, до около 3,2 милиона.

Данните разкриват, че над 50% от 210-милионното население на страната са получили поне една доза ваксина, докато близо една трета от американците вече са напълно ваксинирани. Ако кампанията за имунизация продължи с този темп, повече от 70% от цялото американско население ще бъде ваксинирано до средата на юни.

Междувременно директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) Рошел Валенски заяви в понеделник, че всички граждани на страната на възраст 16 и повече години вече имат право да се ваксинират срещу Covid-19.

Валенски посочи, че администрацията на президента Джо Байдън е успяла да предостави над 209 милиона ваксинационни дози през първите 100 дни от неговия мандат, което е приблизително 96% от първоначалната му цел. Тя добави, че властите в страната прилагат повече от 3 милиона дози дневно и ги похвали, че са ваксинирали над 131 милиона души с поне една доза и над 84 милиона от тях с двете необходими дози.

Рошел Валенски подчерта, че всички налични ваксини в страната предлагат "защита срещу всички варианти на коронавируса, циркулиращи в САЩ".

Въпреки това тя предупреди за нарастващия брой нови инфекции и хоспитализации и призова обществеността да продължи да спазва наличните ограничения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна