Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Amazon е най-големия инвеститор и купувач на чиста енергия в Европа

Джеф Безос, основател на Amazon
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Технологичната компания Amazon обяви в понеделник стартирането на нови девет проекта за възобновяеми енергийни източници в САЩ, Канада, Испания, Швеция и Обединеното кралство, превръщайки се по този начин в най-големия корпоративен купувач на вятърна и слънчева чиста енергия в Европа.

Сега световният лидер в онлайн търговията на дребно има 206 проекта за чиста енергия по целия свят, 71 от които са проекти за вятърна и слънчева енергия, а 135 са за слънчеви покриви на недвижимите имоти на компанията. Генерираните 8,5 гигавата (GW) осигуряват енергия за корпоративни офиси, съоръжения, хранителните магазини Whole Foods и на центровете за данни на Amazon Web Services.

"Amazon продължава да увеличава своите инвестиции във възобновяема енергия като част от усилията си да изпълни своето Климатично обещание, нашият ангажимент да бъдем с неутрални нулеви въглеродни емисии до 2040 година", посочи основателят на Amazon Джеф Безос.

"Много части от нашия бизнес вече работят с възобновяема енергия, като очакваме да захранваме цяла компания Amazon с възобновяема енергия до 2025 г. - пет години преди първоначалната цел за 2030 г.", допълни той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна