Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев връчва мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ - СДС във вторник

| обновено на 19.04.21 в 19:05
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това ще стане на 20 април 2021 г., от 13.00 часа, на „Дондуков“ 2 .

Ще успее ли 45-ото Народно събрание да излъчи правителство?

Възможните варианти за това обсъждаха представители на шестте парламентарни формации на днешните консултации при президента.

Справянето с пандемията и сложната обстановка в страната изискват оперативно управление, а съставянето на стабилно правителство е отговорност на парламента, подчерта президентът Румен Радев по време на 6-часовите консултации днес на „Дондуков“ 2:

"Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управления. Нямам такива правомощия по Конституция и не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес".

На консултациите с представителите на ГЕРБ-СДС държавният глава напомни, че въпреки оставката на правителството и отпуска на премиера Бойко Борисов настоящият кабинет все още носи отговорност за управлението до съставянето на нов.

Като първа политическа сила на изборите и най-голяма парламентарна група коалицията ГЕРБ-СДС потвърди, че е готова да получи от президента първия проучвателен мандат и да направи опит да състави кабинет. Това ще се случи утре.

Тази сутрин кандидатът за премиер на ГЕРБ Даниел Митов обясни:

"В следващите дни ще стане ясен и съставът на този кабинет. В последствие в хода на разговорите ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат вече. Дали ще има възможност за съставяне на правителство, или не".

ГЕРБ не изключва вариант, ако не получи подкрепа да върне мандата, без да подлага кабинета си на гласуване в парламента. Партията на Борисов е готова да подкрепи и кабинет на втората по численост парламентарна група, ако "Има такъв народ" предложи състав на Министерския съвет, стана ясно от думите на Томислав Дончев, който замества премиера в оставка:

"Двама или трима народни представители в името на това България да има стабилно правителство, ще го подкрепим - с 2-ма или 3-ма".

От партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ обаче нямат намерение да се коалират с партиите на статуквото. Потвърдиха го и днес.

Запазиха мълчание дали ще предложат кабинет, ако получат втория мандат от президента.

Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов заяви:

"Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии от протестите. Така че, каквото сме казали, това ще направим".

На консултациите с БСП президентът не изключи вариант да се стигне до връчване на трети проучвателен мандат. Не изключи и хипотезата левицата да го получи.

След консултациите лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че ако се стигне до такъв вариант:

"Ако ни бъде връчен трети мандат, ще съберем нашите политически колективни органи на партията и ще решим".

Хипотезата да се стигне до връчване на трети проучвателен мандат президентът обсъди и с представителите на ДПС. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ отново потвърди, че са готови да подкрепят кабинет на трите нови политически сили в парламента, но не безусловно:

"Бихме подкрепили правителство, предложено от новите партии в НС при ясна програма и ясни срокове за постигането на тези цели".

"Демократична България“ няма претенции да получи третия мандат за съставяне на правителство. Според председателя на парламентарната група Христо Иванов усилията трябва да бъдат насочени към това управление да се излъчи с мандата на втората политическа сила "Има такъв народ":

"Ние си даваме сметка, че ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на демократичното съживяване на българската република", каза Иванов.

Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" биха подкрепили правителство на промяната с участието на партиите на протеста "Има такъв народ" и „Демократична България“, заяви Мая Манолова - съпредседател на парламентарната група.

С уговорката, че е малко вероятно коалицията да получи третия мандат, ако първите два се провалят, Манолова каза, че той би бил възможност за взаимодействие на новите формации, но все пак преценката на кого да го връчи е на президента:

"Хората казаха ясно, че искат стабилен кабинет, който да е кабинет на промяната, който да бъде сформиран публично, пред очите на хората, с ясни приоритети и с ясна подкрепа, без задкулисни договорки".

След консултациите президентът завърта парламентарната рулетка утре, когато ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер, посочен от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени