Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жозеп Борел: Няма искане за експулсиране на руски дипломати и санкции срещу Русия

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Няма искане за координирано експулсиране на руски дипломати от Евросъюза, нито за допълнителни санкции срещу Русия".

Това съобщи върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел след видеоконференция на външните министри на страните-членки.

Министърът на външните работи на Чехия Ян Хамачек е информирал колегите си за експулсирането на 18 руски дипломати във връзка с експлозията на боеприпаси в склад във Върбетице през 2014 година, които са били разпознати като служители на руското военно разузнаване.

"ЕС е единен в солидарността си с Чехия", подчерта Борел.

Министрите са обсъдили с украинския си колега Дмитро Кулеба струпването на руски войски на границата с Украйна, числеността на които достига 150 хиляди, което, по думите на върховния представител, е най-голямото в историята и са изразили силно безпокойство от това.

Друга важна тема е била състоянието на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Борел е получил писмо от неговия екип за влошаването му:

"Днес предаваме единно послание на руските власти - те носят отговорност за безопасността и здравето на Навални и ние ще ги държим отговорни за това".

Във връзка с преместването на руския опозиционен лидер в областната затворническа болница в град Владимир, Борел заяви, че трябва да му бъде осигурен незабавен достъп до лекари, на които той има пълно доверие. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна