Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Христиана Бацелова: Децата трябва да се включат във ваксинационния план

Христиана Бацелова
Снимка: Личен архив

Децата трябва да бъдат включени във ваксинационния план. Тази позиция изрази пред БНР д-р Христиана Бацелова, която е епидемиолог и университетски преподавател в Медицинския университет в Пловдив. Тя даде пример с включването на децата във ваксинационните планове на САЩ и Австралия.

На фона на ваксинираните и преболедували възрастни, децата ще останат незащитена група, посочи Бацелова в предаването „Преди всички“.

„Ние не можем тях да ги оставим незащитени.“

Относно стесняването на кръга на лицата, които да си поставят ваксината на „Астра Зенека“ епидемиологът потвърди, че реално хората, които не са имали проблем при първата доза, няма пречка да си поставят и втората.

Класическите тромбози са доста различни от тези необичайни редки тромбози, подчерта Христиана Бацелова. Младите жени могат да се консултират със специалисти, преди да стигнат до фургона за имунизация, ако използват зелените коридори, поясни тя.

„Не мисля, че нещата са загубени с „АстраЗенека“. Според клиничните изпитвания трите ваксини са с еднакъв профил на безопасност.“

За имунната система няма значение начинът, по който ще бъде въведен антигенът, подчерта Бацелова относно хипотетичното комбиниране на два различни типа ваксини - векторна и РНК.

„Имунната система реагира на спайк протеина, а как той ще бъде въведен – нея това не я интересува“, поясни д-р Христиана Бацелова, като уточни обаче, че все още няма категорични и окончателни резултати.

На този етап фирмите производители не препоръчват смесването на двете ваксини, тъй като нямаме научни данни.“

Във всяка държава имаше намесване на политиката в епидемиологията. Това в историята се е случвало и преди и не води до добър резултат, заяви  в заключение специалистът.

Цялото интервю, както и какви са нагласите и оценките на столичани за Националния оперативен щаб - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени