Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дж. Ръдърфорд: Това е скок на протеините и РНК примамва клетките да ги произвеждат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След поставянето на втора доза РНК Covid ваксина, каквито са препаратите на компаниите „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“, страничните ефекти са по-чести, а доклад на Центъра за заразни болести в САЩ (NIAID е един от 27-те института и центъра, които съставляват Национални здравни институти (NIH) показва, че от 13,7 милиона ваксинирани американци през декември и януари 2021 г. жените са имали много повече странични реакции.

Според учени от Университета „Калифорния“ в Сан Франциско страничните ефекти след втората ваксина за Covid-19 са нормални, защото имунният отговор на организма става по-силен:

“Това е скок на протеините и РНК примамва клетките да ги произвеждат. Това е, което искаме да направим. Всичко това е добре “ казва Джордж Ръдърфорд, професор  по  епидемиология и биостатистика в университета.

Според доклада на Центъра за заразни болести в САЩ 78,7% от подадените сигнали за реакция са били при жени. Главоболие (22,4%), умора (16,5%), замаяност (16,5%) са най-често съобщаваните симптоми след ваксините.

Потвърдени са и  шестдесет и две съобщения за анафилаксия, 46 (74,2%) след ваксина на „Пфайзер/Бионтех“ и 16 случая (25,8%) след  ваксина на “Модерна “.

Засега не е известен точният биологичен механизъм на по-острите реакциите от ваксините при жените, но има предположения, че те са  свързани с половите хормони.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!