Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

УНИЦЕФ: 47% от българските деца са преживели някаква форма на насилие

Снимката е илюстративна
Снимка: Бояна Петрова

УНИЦЕФ представя днес първото по рода си за страната ни изследване за насилието над деца. Изследването е дело на международен изследователски институт в партньорство с агенция „Естат“.

Решаването на проблемите започва със събирането на достоверни данни, а данните се събират много трудно, особено когато говорим за комплексен проблем като насилието, коментира пред БНР Ивайло Спасов, директор „Комуникации за социална промяна“ в УНИЦЕФ - България.

Макар медиите често да говорят за този проблем, в обществото ни темата „насилие“ остава табу, смята Спасов.

Изследването показва, че всяко второ дете в България до 18-годишна възраст, или 47% от децата са преживели форма на насилие.

„Най-притеснителният процент са тези 13%, които са изживели множествени форми на насилие – физическо, психическо, сексуално насилие“, отбеляза Ивайло Спасов в предаването „Преди всички“.

Децата, станали жертва на насилие, имат пет пъти по-ниски нива на благосъстояние от останалите, допълни той.

Възрастни, които по-рано през живота си са били обект на насилие, са по-склонни в настоящия си живот също да прилагат такова към своите деца, потвърждава проучването. „В повечето случаи се повтаря омагьосаният кръг.“

38,3% от децата в България стават жертва на насилие в училище, изтъкна Ивайло Спасов. Следва насилието в общността – 37% и у дома, където неговият дял е 30%.

Децата, които са свидетели на насилие, са и жертви на насилие – в психологически и законодателен смисъл, посочи още Спасов.

Ведомствата трябва да събират системно данни, категоричен е Ивайло Спасов. 

Макар картината да е тъжна, а данните - тревожни, ситуацията не е безнадеждна, обобщи той, като изтъкна, че в обществото има чувствителност по темата, която трябва да се надгради.


Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.