Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Априлското въстание в Добруджа - малко познати факти в изложба

Снимка: Мая Щърбанова

„Пред олтара на Свободата. Априлското въстание на север от Балкана“ – така се казва най-новата изложба, подредена в Художествената галерия в Добрич, която от днес е открита за посетители. 

Изложбата хвърля светлина върху по-малко познати страници от историята на Априлското въстание, които са не по-малко героични и драматични от добре известните ни събития в Панагюрище, Копривщица, Клисура и Батак.

В изложбата участват експонати от фонда на РИМ – Добрич, музеите във Велико Търново, Габрово, Шумен, Севлиево, Варна и Бяла черква. Рeгионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” също се е включил с оръжия и снаряжение от личните колекции на членове на военноисторическия клуб. Дизайнът на плакатите, информационните пана и част от пространството на изложбата са на добричкия художник Венцислав Великов. 

Априлското въстание в Добруджа не избухва. Причините за това са няколко. По-голямата част от местното население по това време е съставено от мюсюлмани, а близостта на граничната зона до многобройни мощни военни гарнизони е друг фактор.

Добруджанци все пак се включват в революционното движение. Такъв пример е Спас Соколов, който е бил част от щаба на Ботевата чета, в която участие вземат още десетина добруджанци. По думите на уредника в РИМ в Добрич Пламен Николов събитията около Априлското въстание на север от Балкана са малко познати, затова и изложбата има за цел да въведе посетителите именно в тези малко известни факти. 

Далеч по-малко познати се оказват страниците, свързани с Априлското въстание в Северна България – макар и в отделни райони и по-изолирано, макар повечето действия да са били под формата на отделни чети, драматизмът и героизмът са не по-малки от добре познатите ни центрове на въстанието, разказва пред БНР Пламен Николов. Затова акцентът е на север от Балкана.

Според Николов документите и личните вещи на участници във въстанието са най-ценните за историята експонати в тази изложба:

„Тук е пушката, с която е загинал Панайот Волов, тук е револверът на Стефан Стамболов, пушката и сабята на Сидер Грънчаров…“

Интересни експонати в изложбата са и т.нар. саби-априлки, които са български оръжия, използвани само в този кратък времеви период на Априлското въстание. Те най-често са били изковавани от земеделски сечива – коси, плугове и други.  

Голяма част от изложените оръжия са от личната колекция на д-р Добрин Добрев - председател на Рeгионалния клуб „46-и пехотен Добрички полк”. Той сподели, че всички членове на клуба са взели активно участие в подготовката на тази изложба. 

Кой с каквото може – с артефакти, с труд, с духовна подкрепа успя да се реализира тази изложба. 46-и полк е пример в България за отлична работа с местните структури.“

Автор на визуалната част на изложбата е художникът Венцислав Великов. 

Изложбата се открива тази вечер от 17.00 часа в Художествената галерия в Добрич. 

Снимки: Мая Щърбанова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени