Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръгова икономика – когато отпадъкът е ресурс

| обновено на 20.04.21 в 11:07
Снимка: europa.eu

В края на изминалата седмица бюрото на Европейския парламент в България и Националното сдружение на общините в България организираха уебинар на тема – “Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“.

На уебинара бяха представени основните идеи, заложени в Новия план за действие за кръговата икономика. Бяха обсъдени и възможностите и предизвикателствата, свързани с нейното осъществяване с представители на общините и бизнеса.

Темата коментира в “Нашият ден“ Николай Михайлов, експерт по кръгова икономика.

“Кръговата икономика най-лесно се разглежда като нещо, което не се случва днес в момента. Днешната икономика е линейна, а линейната икономика предполага суровини да се извличат от земята, да се преработват от предприятията и след това отпадъците да се изхвърлят.

Това има доста негативни ефекти върху околната среда – загуба на биоразнообразие при извличането на суровини, замърсяване при производството и при образуването на отпадъци. И като цяло умните глави по света и у нас са измислили, че това няма как да е устойчиво дългосрочно.

Кръговата икономика е решението. Суровините да остават в един технологичен цикъл, който е затворен. Затворен цикъл означава, че те не изтичат, тези суровини в депата под формата на отпадъци, ами се връщат отново и отново в производството, като по този начин се спестява извличането на нови суровини. Спестява се допълнителна енергия, която е необходима. Осигурява се и национална сигурност, защото в съвременната икономика голяма част от суровините, които са по-редки, са от нестабилни държави, до които не е сигурно, че ще имаме достъп. 

В кръговата икономика понятието “отпадък“ не съществува. Съществува понятието „ресурс“. Този ресурс може да е първичен или вторичен, но самата идея за отпадък се отхвърля. Всичките технологии, включително проектирането на продуктите, се случва така, че да няма отпадък в края.

Да кажем телефоните, с които всички работим – в бъдеще и телефоните и цялата друга техника, която имаме, ще бъде проектирана и произвеждана, така че да може по-лесно да бъде ремонтирана. А когато самият продукт вече не може да бъде ремонтиран, неговите части да бъдат лесно рециклирани, така че да могат да се правят нови продукти.“


Темата коментира в “Нашият ден“ и Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

Какво предвижда Новият европейски план за действие на кръговата икономика?

“Планът за кръгова икономика не е нов, той функционира от 2015 г. Но едва сега се изпълни със съдържание и започна да придобива по-голяма степен на важност, особено и предвид усилията, които всички държави членки трябва да положат за възстановяване на своите икономики.

Кръговата икономика не е нищо повече освен по-разумно управление на ресурсите. На уебинара ни бяхме поканили гости от Недерландия и от Словения, които с примери да обяснят – да покажат на българските общини, на българския бизнес какво представлява кръговата икономика.

Разумното управление на отпадъците всъщност е ключовият фактор в кръговата икономика. Ще си позволя да цитирам американския Бенджамин Барбър, който казва, че “каквото и да се случва – суша или потоп, война или обсада – общините винаги трябва да чистят снега от улиците, да осигуряват места за паркиране и винаги и навсякъде да събират боклука".

Всъщност това е основната задача на кръговата икономика – да преобърне целия процес по управление на отпадъците като се започне от – стимули за по-малкото им генериране, изграждане на навици в гражданите за разделно събиране, създаване на достатъчно инфраструктура за разделно събиране, каквато в България все още няма. Формиране на нагласи в бизнеса, че отпадъците са суровина. И повишаване информираността изобщо на гражданите и бизнеса, започвайки от образователния процес, как да разделяме отпадъците.“

Разговорите можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна