Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могат ли българите да се справят с провокираната от коронавируса икономическа криза

Снимка: Pixabay

Могат ли българите да се справят успешно с провокираната от коронавируса икономическа криза – това е един от най-сериозните проблеми, с които ще се сблъскат новите управляващи и бъдещото правителство – от която и да е политическа сила да бъде излъчено то. 

През последните седмици бяха публикувани мрачни прогнози на чуждестранни експерти за задаващ се икономически шок, който можел да повтори годините 2008-2009 в света. Това бе изявлението дори на президента на Европейската централна банка Кристин Лагарт.

От българска страна също се чуват неприятни прогнози, икономически експерти предсказват, че през есента у нас ще се завъртят кризисните моменти, предизвикани от коронавируса, но не само от пандемичните условия. Предстоят тежки решения и затварянето на цели отрасли и това може да предизвика и съответната политическа криза, съвсем скоро след парламентарните избори от 4 април – това са нерадостните прогнози.

Ваня ГригороваИкономическият експерт на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова не чертае толкова лоши времена за България до края на годината. Тя смята, че един неприятен икономически сценарий може да бъде избегнат с точни мерки от страна на бъдещото правителство – като например социални плащания, но навреме и на точните хора и фирми, ясно насочване на европейските средства в стопанската сфера и още ред други… Засега обаче тя не вижда конкретни предложения от нито една от шестте парламентарни партии, които само преди една седмица заеха местата си в парламента.

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна