Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на САЩ в Москва отива на консултации във Вашингтон

Руският външен министър Сергей Лавров, посланикът на САЩ в Русия Джон Дж. Съливан и руският президент Владимир Путин присъстват на церемония с новоназначени чуждестранни посланици в Кремъл, Москва, 5 февруари 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският посланик в Москва Джон Съливан ще отпътува тази седмица за САЩ „за консултации”, съобщи посолството, цитирано от АФП.

Това се случва, след като Москва „препоръча” Съливан временно да се прибере в Щатите поради обтягащите се отношения Вашингтон - Москва, отбелязва БГНЕС.

"Посланик Съливан се завръща в САЩ за консултации тази седмица", се посочва в изявление на американската дипломатическа мисия в Москва, изпратено до Франс прес. Агенцията цитира посланика, който казва, че трябва да "говори директно" с висши служители на държавата за отношенията САЩ - Русия.

Наскоро Съливан беше цитиран, че не възнамерява да напуска страната въпреки препоръките на Москва да отиде във Вашингтон за консултации, съобщи порталът Axios, позовавайки се на свои източници.

Според изданието Съливан се придържал към позицията, че руската страна трябва да го "принуди" да си тръгне, ако иска той да напусне Москва.

На снимката: Посланикът в Русия Джон Съливан говори пред медии след обявяването на присъдата на американския гражданин Пол Уилан по дело за шпионаж в Московския градски съд, Русия 15 юни 2020 г. Уилън, бивш полицай, притежаващ четворно гражданство на САЩ , Великобритания, Канада и Ирландия, бе арестуван по подозрение, че е чуждестранен шпионин от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) в края на декември 2018 г. в Москва.

Съдът го призна за виновен и го осъди на 16 години лишаване от свобода в затвор с висока степен на сигурност с възможност за излежаване в трудов лагер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна