Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След повече от 60 години

Поемата „Горски пътник“ на Георги Раковски в пълно самостоятелно издание

Снимка: Изд. „Българска история“

По повод 200-годишнината от рождението на Георги Раковски издателство „Българска история“ подготви и пусна ново луксозно издание на „Горски пътник“.

Книгата на бележития революционер излиза самостоятелно за първи път от 1958 г.  Публикувана в Нови Сад преди повече от век и половина, поемата е първият художествен текст, възпяващ хайдушкото движение.

Годишнината от рождението на Раковски се отбеляза подобаващо. Но както обикновено се акцентира върху революционната му дейност. Той обаче има и литературен принос, отбеляза пред Радио София ас. д-р Теодор Борисов, редактор на изданието.

В томчето е публикувана цялата поема, както и „замечанията“ (забележките), свързани с текста, които самият Раковски е направил. Запазен е автентичният език на автора, като промените се отнасят единствено до съвременните граматически лексикални правила.

Поемата има няколко варианта и е недовършена, въпреки опитите за това. Приема се, че за пръв път е издадена през 1857 г.

Литературната критика приравнява значението на текста за българската национална митология с това на „История славянобългарска“. 

Чуйте разговора на Боян Бочев с Теодор Борисов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна