Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заедно с майките от „Системата ни убива“

Депутати от ИМВ и ИТН внесоха промени в Закона за личната помощ

Мая Манолова от ИМВ, Теодора Пенева от ИТН и майките от „Системата ни убива“ внасят промени в Закона за личната помощ.
Снимка: БГНЕС

Депутати от парламентарните групи на „Изправи се! Мутри вън!“ и „Има такъв народ“ внесоха заедно с майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ промени в Закона за личната помощ, с които се възстановят текстовете, които бяха отменени миналата година по инициатива на социалния министър в оставка Деница Сачева.

Промените засягат работното време и заплащането на личните асистенти. Премахват се ограниченията за осемчасов работен ден и се предвижда възнаграждение от 800 лева за техните услуги.

Председателят на парламентарната група на ИМВ Мая Манолова обясни, че изчисленията показват, че за прилагане на закона ще са необходими 80 милиона лева, а не милиарди.

„С внасянето на промени в Закона за личната помощ поправяме една несправедливост, една несправедливост, която беше приета от 44-ия парламент по предложение и настояване, а именно на социалния министър, която така и не разбра, че уврежданията нямат работно време“.

Теодора Пенева от ИТН заяви, че партията ѝ ще продължи да подпомага социално значими каузи.

„Подкрепяме законово в първоначалния му вид, не само защото това е кауза, която ние подкрепяме от дълги години всеки от нас по различен начин. Това е закон, който е спасителен за хората, подкрепящи лица с увреждания, услуга, която в момента няма действителна алтернатива“.

Димитринка Русева от „Системата ни убива“ призова депутатите.

„Представете си, че вие сте ръката, която ще му подаде този хляб.  Заклевам ви, гласувайте закона, просто не се замисляйте, гласувайте“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна