Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Ще разговаряме с "Демократична България" и ИТН

| обновено на 20.04.21 в 17:42

Даниел Митов заяви на излизане от президентството, където получи мандат за съставяне на правителство, че ГЕРБ-СДС ще поканят официално за разговори "Демократична България" и "Има такъв народ":

"Знаете, че днес обявихме персоналния състав на проектокабинета. Видяхте, че това е амалгама между приемственост и опит от една страна, и, от друга страна - обновление. Хора с ясни биографии, с добра професионална подготовка, които са готови от първия ден от встъпването в длъжност, ако бъде съставен и бъде приет този състав на кабинета, да влязат в ролите си, така че да можем да се справим както с пандемичната криза, така и да предложим мерки за икономическо възстановяване".


Ще се търси подкрепа от ИТН и ДБ:

"Подкрепа ще търсим първо от парламентарните групи и партиите, които стоят идеологически най-близо до нас. Разбира се, това е "Демократична България". Ще ги поканим официално за консултации. От там насетне вече зависи от тях дали ще се отзоват. Ние ще ги поканим официално и тогава вече искаме и от тях някакъв официален отговор. Аз се надявам, че в българския политически живот и в българския парламент може да се възстанови нормалното държавническо говорене и сериозният подход към нещата. Казвали сме нееднократно, че кампанията отмина. В момента вече сме в периода, в който трябва да се работи. Държавата има нужда от стабилен кабинет и то бързо! Освен "Демократична България", ние ще поканим и групата на "Има такъв народ". При всички положения ще се опитаме сериозно да обмислим варианти за това какъв кабинет може да се състави". 

"Засега неофициални разговори не сме водили с никого. Ще си ги водим официално, както си е по процедура", каза Митов.

На въпроса ако Христо Иванов поиска министерско място в този кабинет, Митов отговори: 

"Това са вече прекалени подробности от тичане пред вятъра в случая. Ще видим".

Попитан за възможните компромиси, ако се стигне до консултации и преговори за подкрепа, каза: 

"Винаги се правят компромиси, когато се говори за подкрепа и за коалиционни формули".

Номинираният за премиер смята, че трябва да има стабилно правителство, което веднага да се заеме с най-важната задача: 

"Преодоляването на пандемичната криза със сигурност е първият и основен приоритет. Оттам насетне разбира се, планове за икономическо възстановяване след пандемията. Живеем също в много турбулентни геополитически времена. В момента се чертаят тежки геополитически разделения и линии и България трябва да има много ясно позициониране".

Дали Любен Дилов-син е разпознаваем като кандидат да заеме поста министър на туризма: 

"Любен Дилов-син е политически активен човек, познат и много ясно защо е част от нашата парламентарна група. Не виждам нищо необичайно той да бъде предложен за министър на туризма. Въпреки, че туризмът е сфера, която не свързвахме с Любен Дилов, сега трябва да започнем да свързваме".

"От БСП и ДПС няма да търсим подкрепа", заяви Митов.

"Няма да бавим излишно процедурата. Ако установим, че няма шанс нашият проектокабинет да бъде подкрепен, ще взимаме от там нататък решения в максимално кратки срокове", категоричен бе той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!