Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владо Йончев: Кабинетът на ГЕРБ - верните хора плюс дежурните натегачи

Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на номинирания за премиер от най-голямата парламентарна група Даниел Митов.
Снимка: БГНЕС

„Проектоправителството на ГЕРБ напомня за старото. Сложени са смокинови листа като Даниел Митов, за да не дразнят хората. Тези кандидат-министри са тези, които се съгласиха да се жертват в това излишно упражнение... ГЕРБ не полагат усилие този кабинет да мине. Ако имаше усилие, щеше да има консенсусни фигури, хора с валенции към другите партии, а сега виждаме верните хора на Бойко Борисов плюс дежурните натегачи“. Това коментира пред БНР главният редактор на OFFnews Владо Йончев. 

Според него се усеща връщане към нормалността: 

„Обнадежден съм от това, което се случва в парламента. Там има хора - цветни, ефектни, говорят каквото мислят, хора с мнения. Не са предаватели на опорки, които слушахме години назад... Как ще управляват - рано е да се каже, но има връщане към демокрацията. Народното събрание сега е място за обмяна на идеи, спори се. Това е смисълът на демокрацията - да се обсъждат политически идеи“. 

България пада с едно място в тазгодишната класация за свобода на медиите на организацията „Репортери без граници“ и вече заема 112-о място от общо 180 държави, включени в индекса. В предаването „12+3“ Йончев коментира темата: 

„Косово, където доскоро имаше война, етническо прочистване, е 40 места пред нас. Хонконг, където постоянно има протести, говори се за цензура, е на 80 място. Изостанала Албания е на 83 място. Пред нас са Гамбия, Хаити, Лесото, Северна Македония. Вече не сме в третия свят, ние сме в най-лошото на третия свят. Това ще се промени, България ще се върне на естественото си място - между 60 и 70, където беше години наред, преди да дойде това безумие, в което живяхме последните 11 години. Отказът на държавата да върви по правилата на парламентарната демокрация. Това си отива... Не знам дали чисто икономически, като качество на живот и социално положение следващото правителство ще управлява по-добре, но съм сигурен, че като чувство за свобода, за нормалност, за това, че сме граждани, нещата рязко ще се подобрят“. 

Интервюто с Владимир Йончев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна