Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Проф. Виолета Великова: Растенията комуникират по свой начин

| обновено на 20.04.21 в 15:34
Снимка: БГНЕС

Проф. д-р Виолета Великова е български учен, доктор на науките, професор по физиология на растенията към Института по физиология на растенията и генетика, БАН. Тя е един от българските учени, попадащи в класацията за най-влиятелни учени в света на Стандфорския университет. Проф. Великова е автор на над 100 публикации във водещи научни издания и е цитирана около 6000 пъти, заради което влиза в престижната класация.

Д-р Великова има дългогодишен опит в изучаването на фотосинтезата и изследването на биогенни летливи органични съединения, изучаване на взаимодействието между биосферата и атмосферата, първичния и вторичния метаболизъм на растенията при ограничения на околната среда, въздействие на променящите се климатични фактори и антропогенното замърсяване върху фотосинтетичната производителност. Има приноси в разбирането на механизмите на адаптация на растенията към стресовите условия и разработване на по-устойчиви растителни генотипове с повишени нива на естествени вторични метаболити, които са важна суровина за хранителната и фармацевтичната индустрия.

През 1986 г. завършва Софийския университет с магистрска степен по екология. През 1998 г. защитава докторска степен по физиология на растенията. Има многобройни публикации в български и чуждестранни научни списания.

По случай Деня на народните будители 2020 г. е удостоена с награда за съществен индивидуален принос за оформяне на H-индекса на БАННосител е на ротарианското отличие на името на академик Методий Попов за високи научни постижения в областта на растителната биология.

Проф. Виолета Великова е главен герой в “Нашият ден“.

Страстта към биологията

“Имах приятелка в детските си години, чиито родители бяха лекари. И оттогава се роди моята любов към биологията. Винаги съм обичала този предмет. Завърших Биологическия факултет на Софийски университет. След години направих докторантура в Института, в който работя в момента. И като всеки млад човек, който защити, търси възможност за специализации след това. Имах шанска да спечеля Натовска стипендия и отидох в Италия при един от най-известните и може да се каже пионер в областта биогенния изопрен – Франческо Лорети.“

Интереси в областта на физиология на растенията

“Не бих казала, че това е случайност. С моята приятелка имахме възможност да разглеждаме медицинските учебници и там имаше едни доста страшни снимки за мен на болни хора. И всъщност това е нещо, което създаде една преграда у мен, затова не се ориентирах и към зоологията.

Растенията също са живи организми и това, че те нямат кръв, това, което виждаме, когато човек се нарани, или поне не разбираме езика им, не ги прави нечувствителни. Напротив, те имат чувства. Има и такива изследвания.

Един от начините, по който те комуникират по между си и с околната среда, това са т.нар. "летливи органични съединения", към които принадлежи и изопренът, те контактуват по между си в случай на някаква заплаха – дали насекомо, или пък има засушаване – някакъв стресов фактор, те отделят тези вещества и така комуникират.“

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!