Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брент поскъпна за кратко до $68 за барел след проблеми с либийския петролен износ

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролът сорт Брент поскъпна за кратко към $68 за барел, а американският лек суров петрол WTI до $64,40 за барел след информация за нарушаване на петролния експорт на Либия.

Либия обяви "форсмажорни" обстоятелства за износа на петрол от пристанището Харига и заяви, че може да разшири мярката и към други петролни съоръжения, позовавайки се бюджетни проблеми. Трябва да се има предвид, че през пристанището Харига трябва да се изнасят около 180 хил. барела на ден през април.

Според Националната петролна корпорация на страната (NOC) спирането на петролния износ от пристанището Харига е в резултат на липса на финансиране от страна на Централната банка на Либия. NOC смята, че това води до спад на либийското петролно производство под 1 млн. барела на ден.

Новината изстреля за кратко фючъсите на петрола Брент с доставка през юни до $68,08 за барел, като по същото време фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през май нараснаха до $64,38 за барел. По този начин и двата типа петролни фючърси достигнаха на-високи нива от 18-и март насам.

Растящият брой на инфектираните с коронавирус по света обаче ограничи този ценови скок на черното злато и по време на ранната следобедна европейска търговия във вторник петролните фючърси се върнаха обратно близо до техните нива от края на вчерашната и началото на днешната търговия съответно около  $67,30 и и $63,60 за барел.

Графика брент/долар


Новите локдаун мерки, наложени в Индия и други горещи точки на Covid-19 по света карат инвеститорите на петролните пазари да изразяват опасения относно очакваното от тях трайно поскъпване на петрола през 2021 г. на фона на един ускорен темп на ваксинация срещу коронавируса.

Според "Вашингтон пост" глобалните случаи на Covid-19 достигнаха почти рекордните на ден над 750 000 в неделя и след това понеделник, като Индия и Бразилия остават горещи точки на пандемията. В тази връзка се очаква по-късно във вторник Държавният департамент на САЩ да добави значителен брой страни към списъка си с препоръка "Не пътувай", с което общият брой на дестинациите, които не се препоръчват за пътуване да достигне 80% от целия свят спрямо настоящите 16%, съобщава американското издание.


Извън САЩ, Индия има втория най-голям брой случаи с общо 15,3 милиона от началото на пандемията и е четвърта в световен мащаб по смъртност от 180 530, а Бразилия е третата по случаи с 13,9 милиона и втора по жертви от коронавирус с 374 682. Трябва да се има предвид, че Индия е третия най-голям вносител на петрол в света, като въвеждането на нови ограничителни противоепидемични мерки в страната неминуемо ще се отрази в търсенето на суров петрол.

Междувременно има увеличаване на Covid случаите и в Азия, като Филипините преживяват втора вълна на инфекцията, а Хонконг обяви, че ще забрани за две седмици полетите от Индия, Пакистан и Филипините в сила от 20-ти април.

Съобщава се, че японската столица Токио е решил да въведе извънредно положение, за да ограничи разпространението на вируса. Това се случва, тъй като инфекциите с коронавируса в Япония започват отново да нарастват, като Токио отчете 711 нови случая през последните 24 часа - най-високият брой от 26 януари. Ходът от японската столица идва, след като Осака също взе официално решение да поиска и да обяви извънредно положение, след като вчера съобщи за 1153 нови случая.

По-рано във вторник пък американската валута поевтиня до близо 7-седмични дъна спрямо останалите основни валути, което също не позволява по-сериозно нарастване на петролните цени, които са в долари.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна