Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Василев: Режимът в Русия търси как да се задържи на власт чрез външна агресивност

Снимка: БГНЕС

Не знам защо Чехия трябваше да дава допълнителна интерпретация на случилото се в складовете. Това, че цел на атаката не била Чехия, а имущество на чужд оръжеен търговец, е нонсенс, защото подобна атака по дефиниция е терористична. Намесването на Гебрев в тази история с интригата, че той бил продавал оръжия за Украйна е нонсенс“. Това коментира пред БНР Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, дипломат и енергиен експерт, по темата за нарастващото дипломатическо напрежение между Чехия и Русия.  

Според него вероятно този скандал е щял да има ограничено въздействие, ако не е бил целият контекст на рязко нарасналото напрежение от Русия и нейната агресивност, блокирането на свободата на корабоплаването в Черно море, ограничените зони за прелитане на самолети. 

„Мирише отвсякъде на барут и на война. В тази обстановка потенциалът за последваща ескалация на напрежението е огромен“

По думите на експерта има негативни натрупвания във вътрешния дневен ред на Русия и затова режимът там намира начин да се задържи на власт чрез външната агресивност

Никой няма нужда от голяма война. В момента играта е като шахмат - усилват се позиции, натиск, но никой не смее, особено Русия, не е глупава да тръгне на голяма конфронтация. По-скоро ще потърси предлог, ако изобщо премине към военни действия. Най-опасното сега е, че като блокираха Азовско море, Керченския пролив, корабите не могат да влизат, а от Мариопул излиза голяма част от износа на Украйна, стратегически стоки. Така Русия се мъчи икономически да задуши Украйна. Няма как в такъв момент искрата да не прехвърли“, допълни Василев в предаването „12+3“. 

Интервюто с Илиян Василев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна