Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: Партиите, които искаха промяна, бетонираха Борисов в енергетиката

Министерството на енергетиката излезе с опровержение

| обновено на 20.04.21 в 17:46
Снимка: БГНЕС

Парламентарните партии, които искаха промяна, бетонираха Бойко Борисов в енергетиката, след като отхвърлиха предложението на БСП за мораториум на всички сделки преди сформиране на правителство. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя посочи, че за 24 часа са сменени шефове на възлови предприятия в енергетиката, като АЕЦ "Козлодуй", БЕХ и други:

"Внесохме мораториум на сделки и смяна на бордове на отиващото си правителство до избор на ново. Тези нови политически субекти, които искаха промяна на статуквото, отхвърлиха предложението ни за мораториум. След като разбраха гафа си, започнаха да се обясняват с някакви процедурни хватки, а сега искат да го внасят в парламента. Ако перифразираме една поговорка, ще кажа: "Късно е, колеги, за китка", защото ето какво се случи за един ден: Спешно, на извънредни заседания, се излъчиха новите бордове на енергийните дружества, проведоха се общи събрания, събраха се десетки необходими документи, произнесе се министърът на енергетиката и всичко това е внесено в Агенцията по вписвания! За 24 часа - нещо, което обикновено отнема седмици! ".

Утре БСП ще даде повече информация за случилото се в сектор енергетика.

От енергийното министерство обясниха за БНР, че дружествата ще имат реално нови ръководства след вписването им в Търговския регистър. Засега са подадени заявления за вписване на бордовете на директорите на Българския енергиен холдинг, АЕЦ Козлодуй и  "Минпроект". Техните членове бяха избрани след проведени конкурси. Такива бяха проведени и за останалите държавни енергийни дружества. 

Според подадените в Търговския регистър документи Българският енергиен холдинг ще бъде оглавен от бившия председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, а досегашният шеф на БЕХ Жаклен Коен ще поеме „Минпроект“. Наско Михов ще продължи да бъде изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!