Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативна система за подаване на сигнали активира ЮЗДП

Специално мобилно приложение, което може да работи и при липса или слаб сигнал на мобилните оператори в горските територии, активира Югозападното държавно предприятие. Освен за улеснение на горските служители, то може да се използва и от гражданите за подаване на сигнали.

Мобилното приложение, адаптирано за смартфони и таблети, активира offline карта, която дава възможност за GPS позициониране на всички горски територии в обхвата на държавното предприятие, дори когато сигналът на мобилните оператори е слаб или изобщо липсва.

Иновативната система ще облекчи работата на лесовъдите на терен, които извършват контрола на всички дейности в горите, като в базата данни са включени и  защитените горски територии. 

Освен това приложението ще даде възможност за бързо подаване на сигнали от гражданите и точно локализиране на мястото.

Обществената активност е особено важна при природни бедствия, пожари, бракониерство, нерегламентирано движение на моторни превозни средства и замърсяване на горите с битови отпадъци. 

Сигналите на гражданите чрез мобилното приложение трябва да бъдат  придружени със снимков материал и данни за контакт с подателя. 

В рамките на минути подадената информация се визуализира на публичната уеб карта на горските територии в обхвата на ЮЗДП. 

Към приложението е разработено и кратко видеообучение за ползването му.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна