Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставят до дни лекарството L-thyroxin за лечение на щитовидната жлеза в аптеките

Снимка: БГНЕС

Лекарството L-thyroxin за лечение на проблеми с щитовидната жлеза ще бъде доставено в аптеките, в рамките на следващите дни, съобщиха за "Хоризонт" от фирмата вносител. 

За липсата му в аптечната мрежа БНР съобщи преди близо месец. 

Повече от месец от аптеките липсват всички видове опаковки на "L-thyroxin". Причината за това са временни производствени проблеми, съобщи за "Хоризонт" фирмата-вносител. В писмена позиция те уверяват, че още вчера в складовете им са пристигнали опаковки от 100 милиграма, които вече са разпределени до основните търговци на едро. 

Това означава, че лекарството ще е в аптеките още утре. 

L-thyroxin е лекарството, на което от 15 години разчита Детелина Ендурова, която е с частично отстранена щитовидна жлеза след операция: 

"Последно си бях взела две кутийки може би преди повече от два месеца. Ако не заредят тук до края на месеца, имайки предвид симптомите, които имах след операцията и преди операцията, просто не ми се иска да ми се случва отново - сърцебиене, главозамайване, треперене, тремор. Ужасно е просто. Никой не предупреди месец или два преди това, че се очаква да няма зареждане".

До края на седмицата се очаква зареждане и на другите опаковки, разрешени за употреба в България, се казва още в позицията на вносителя. Това означава, че още в началото на следващата седмица ще ги има в аптеките в страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна