Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концесионерът на летище "София" представи надзорния си съвет

Илияна Цанова, председател на Надзорния съвет на "СОФ Кънект", концесионер на летище "София"

"СОФ Кънект", който от днес е концесионер на летище "София" представи своя надзорен съвет. Илияна Цанова, бивш зам.-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, ще бъде председател на съвета като независим член. Съветът ще включва още двама независими членове - Кристиян Мандл - европейски предприемач с опит в авиацията, технологиите и финансите и Филип Гунев - европейски експерт по въпросите на сигурността, обществените поръчки, престъпността и корупцията.

В Надзорния съвет влизат още: Тиери Део, Марко Росо, Давид Делгадо Ромеро, Гив Сардари – представители на фонда Meridiam и Ралф Гафал представител на летище "Мюнхен".

Припомням, че "СОФ Кънект" вчера извърши изцяло плащането на първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева (с включен ДДС),което ще постъпи директно в държавния бюджет за 2021 г.

От концесионера посочват, че предстои да представят бъдещите планове за летище "София", сред които първите инициативи и средносрочния инвестиционен план. "СОФ Кънект" ще създаде и проектен център с физическо място в София и с интерактивно дигитално пространство с цел да даде възможност на всички заинтересовани страни да участват в трансформацията на летище "София".

Общият размер на предвидените инвестиции е 624 милиона евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна