Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои ръст на лихвите по кредитите

Снимка: архив

Лихвите по кредитите ще претърпят „известно повишение“ заради икономическия ефект от пандемията, докато при депозитите ще останат на рекордно ниските си нива, прогнозира в седмия епизод на подкаста „На всяка цена“ професор Стефан Петранов, ръководител на катедра „Икономика“ в Стопанския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“. Същата прогноза е записана и в икономическия преглед на БНБ, където централната банка предупреждава за затягане на кредитните условия.  

Според професор Петранов оскъпяването на кредитите ще бъде плавно, тъй като системата е много ликвидна и банките търсят възможности за нови кредитополучатели. В същото време очакваният ръст на необслужваните заеми, както и малко по-ускорената инфлация, ще станат причина за леко покачване на заемния ресурс. За разлика от предишната финансова криза, когато новите бизнеси трудно получаваха кредити, сега ситуацията е различна, категоричен е експертът. 

Професор Петранов подкрепя тезата, че страната ни максимално бързо трябва да се присъедини към еврозоната, което ще създаде по-благоприятна бизнес среда. За съжаление, страната ни ще е сред тези, които по-трудно ще се възстановят от икономическия шок от пандемията заради сериозния дял на туризма и услугите в икономиката ни, прогнозира още преподавателят в Стопанския факултет.  

Какво очаква европейската икономика, както това ще се отрази у нас и колко ще струва общоевропейският дълг, необходим за възстановителния план – това са част от останалите акценти в новия епизод. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна