Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава ли в сила Планът за развитие на Въоръжените сили

Снимка: БГНЕС

Придобиване на подводници за военноморските сили. Това е записано в Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г. Документът беше публикуван в края на мандата на предишното правителство и трябва да бъде одобрен от следващото.

Освен подводници, в следващите пет години Военноморските сили трябва да имат и нови модулни патрулни кораби, както и модернизирани фрегати. Новата техника за Сухопътните войски и усвояването на новия боен самолет F-16 остават в приоритетите.

До 2026-а трябва да са стартирали проектите за нови радари, придобиване на дронове за видовете въоръжени сили. До 2026-а година числеността на въоръжените сили трябва да е не по-малка от 43 000 души, включително 3 000 души доброволен резерв.

Съотношението между военнослужещи и цивилни служители трябва да е 81 към 19 процента.

Като мерки за справяне с недостига на военни са посочени нови времеви параметри за преминаването на военната служба, промяна в модела за кариерно развитие на военнослужещите, нови компенсационни механизми за служба в икономически развитите райони на страната.Военните университети ще имат нови специалности, свързани с обучението за „срочна служба в доброволния резерв“ и киберотбраната. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!