Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Челси и Манчестър Сити се отказват от Суперлигата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Челси и Манчестър Сити подготвят документи за отказване от участие в Европейската Суперлига, съобщават в Англия след нов ден на протести от страна на привържениците. Така 48 часа, след като бе обявен новият турнир, два от участващите клубове преразглеждат решението си.

Клубният автобус на Челси бе блокиран от това да влезе на стадион „Стамфорд Бридж“ за мача с Брайтън във вторник вечер, като фенове на „сините“ протестираха срещу противоречивите предложения. Бившият страж на лондончани Петър Чех бе видян да успокоява протестиращите привърженици, призовавайки ги да пуснат автобуса.

BBC предаде, че Челси ще се оттегли от ЕСЛ – новина, която предизвика реакция на феновете, които запяха песен извън пределите на дома на клуба. „Сините“, заедно с Манчестър Сити, са един от шестте английски клуба, които се подписаха в подкрепа на новия турнир Суперлига, заедно с Арсенал, Тотнъм, Манчестър Юнайтед и Ливърпул. Към тях се присъединиха по три тима от Испания и Италия – Реал (Мадрид), Барселона, Атлетико (Мадрид), Ювентус, Интер и Милан.

До решението на лондонския клуб, финалист за ФА Къп и полуфиналист в ШЛ, се стига поради негативната реакция в световен мащаб, която според клуба може да изтрие добрата работа, свършена за общността по време на пандемията от коронавирус и борбата срещу расизма, включително антисемитизма. Скоро след новината стана ясно, че още два английски клуба вероятно ще се присъедини към „сините“ в оттеглянето си от ЕСЛ, тъй като водят вътрешни разговори за отказване от проекта.

Протестът извън „Стамфорд Бридж“ продължава, а Челси трябва да приеме Брайтън в двубой от 32-ия кръг на Висшата лига. „Сините“ се нуждаят от трите точки, за да увеличат шансовете си за влизане в топ 4 в края на сезона.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!