Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консумацията на вино намалява - заради пандемията?

2
Снимка: Ани Петрова

Заради пандемията консумацията на вино в света е достигнала най-ниското си равнище от 2002-а година. Това отчита регистрираната в Париж Международна организация на вино и винарството.

Консумацията на вино е намаляла с 3% до 234 милиона хектолитра през 2020-та година или малко 6 милиарда галона, отчитат от Международната организация. Спадът е резултат не само от затварянето на барове и ресторанти заради пандемията, но и заради наложените от Съединените щати мита от 25% върху няколко марки европейски вина.


Търговските бариери бяха наложени от Доналд Тръмп през 2019-та година и замразени от настоящия американски президент миналия месец.

От Международната организация на виното и винарството отчитат още, че износът на страните - винопроизводителки е намалял с 6.7% миналата година до малко под 30 милиарда евро.

Компенсация има със засилена продажба на вина в супермаркетите. Най-тежка 2020-а година е била за производителите на шампанско, но тази година данните показват друга тенденции - продажбите на пенливо вино са скочили с 22% за първото тримесечие в сравнение със същия период на 2020-та.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна