Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анжела Димчева

Онлайн премиери на Sofia ARS Net

Новата българска литература разширява своята география

Анжела Димчева
Снимка: СБП

По програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“ заработи проектът „Онлайн премиери на Sofia ARS Net“.

Заради пандемията бяха отменени пред публика много премиери на книги, които като журналист и критик Анжела Димчева отразяваше във в. „Труд” и на фейсбук страницата Sofia Ars Net. Така се роди идеята да се даде възможност на български автори да реализират свои премиери на живо на Sofia Ars Net, което е интерактивен механизъм за привличане на публика, съпътстван с критически коментари и с последващ дебат между потребителите във фейсбук.

За периода 1 ноември 2020 – 30 март 2021 г. Анжела Димчева реализира 20 видеопремиери на утвърдени български писатели, които представиха новите си книги. Тя написа 20 рецензии за тези книги. Всичко това – видео и текст – структурирано в плейлиста „Онлайн премиери на Sofia Ars Net”, които са достъпни и са видени от хиляди потребители. Отделно видеоматериалите и текстовете са качени и в YouTube канала на Анжела Димчева. 

Участвалите автори са: проф. Златимир Коларов („ILLUSIO MAGNA”), Боян Ангелов („Универсум”), Атанас Капралов („Приближаване до взрива”), Атанас Звездинов („Звездност”), Катя Зографова („Хроники на Вазовия род”), Румен Шомов („Китайската стена или с Биг Брадър от двете страни на времето”), Ивайло Диманов („Всички пътища водят към „Гарибалди”), Хайри Хамдан („Лешникови градини”), Максим Максимов (Творчески портрет), Виктор Мелник („Време за любов”), Димитър Васин („А скрито никога не вземам” и „Димитровчета”), Ива Спиридонова („От мен до другото безсмъртие”), Симеон Аспарухов („Приказка само за теб”), Владислав Кацарски („Загърбената земя”), Ивайло Терзийски („Сърце в ремонт”), Роси Рос („Иглики в окото”), Николай Николов („Секс и копърка), Джина Дундова („Все някъде пътеката отвежда”) и Екатерина Пенчева („Ноември по пианото се стича”) и др. Те запознаха аудиторията с откъси от книгите си. Обхватът на дейностите достигна до повече от 50 000 души.

Значимостта на подобно онлайн общуване автор – читател не е ново за младите, но определено е новост за авторите над 60 години, които бяха разпознати като активни участници в дигиталната култура, защото за тях това е иновативна практика.

Целта на проекта е не само спазване на противоепидемичните мерки по отношение на действената културна политика, но и разширяване на популярността на българските автори сред новите поколения, рекламиране на техните теми, разкриване на творческата лаборатория на създателя на литературен продукт. Важна цел е обратната връзка, която се документира от разнообразна като възраст и интереси аудитория – не само в България, но и в чужбина, защото Sofia Ars Net е платформа, която се чете от хиляди българи в чужбина.

Активните потребители на фейсбук платформата Sofia Ars Net са в широка възрастова граница: от 18 до 80 години. Това са българи, живеещи във всички точки на България и в редица европейски държави – особено в Австрия, Германия, Франция, Италия, Македония, Сърбия, Великобритания, Швеция, Турция, Гърция, Украйна, Белгия, Молдова, Испания и др. Страницата е харесана и често коментирана от българи от САЩ, Канада и Бразилия. Така новата българска литература разширява своята география.

Този проект има потенциал да продължи и след крайния срок, защото Анжела Димчева е журналист и писател на свободна практика, чиято основна дейност е популяризиране на българската литература и култура по класически начин чрез представяния на живо пред публика, публикации в хартиени и електронни медии, но и комбинирането му и с онлайн прояви: стриймване във фейсбук страницата Sofia Ars Net, публикации на текстове и снимки, дебати по зададени теми, анкети с потребителите в социалните мрежи. Всички, които имат интерес към тази инициатива, могат да изпращат въпроси на лични съобщения на фейсбук страницата Sofia Ars Net.

Национален фонд „Култура” е разработил нови програми за 2021 година, в които могат да участват творци на свободна практика, управители на фирми и сдружения.

Разговора с Анжела Димчева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!