Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леа Вайсова: Слави Трифонов продава чрез концертите си граждански национализъм

Снимка: БГНЕС

„Последните дни се вижда, че заживяхме в едни вид политическо шоу, където министър-председателят в оставка призовава музиканта Калин Вельов да си покаже „плочките“, така да се каже, и това е така, защото партията „Има такъв народ“ взе доста гласове, а пък популярното лице на тази партия е шоуменът Слави Трифонов. Затова така и озаглавихме тази конференция“, каза пред БНР Леа Вайсова, асистент в катедра „Социология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за предстоящата дискусията „Поп-култура/ поп-политика“.

„Затова целта на конференцията е да разберем как функционира в момента демокрацията, да анализираме всъщност попкултурата“, поясни тя в предаването „Преди всички“.

Вайсова посочи, че в нейно изследване се проследяват концертите на Слави Трифонов и Ку-ку бенд и защо много от тях са правени за българите в чужбина:

„Той се гордее с това, че продава български пазарен продукт зад граница. Но това, което трябва да се каже е, че той всъщност продава и проповядва един граждански национализъм. Интересното е, че национализмът на Слави Трифонов, за разлика от този, който проповядват от ВМРО, например, не е насочен към миналото, а към актуалния национализъм, към актуалните постижения на българите - затова казвам граждански национализъм, а не етнически. Със своите концерти той всъщност казва на своите фенове, това е и неговата маркетингова стратегия от 90-те години насам - вие сте културни хора, и им дава самочувствие. Със своите концерти той проповядва свобода, защото има един тиранин, който ни задушава да живеем достойно и да не сме потиснати. Също и хората харесват не само патриотизма в неговите песни, а и темите за любовта, това е друга културна ниша, която той успява с концертите си да завладее“.

Интервюто с Леа Вайсова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени