Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портокалите - източник на свежест, здраве и красота

Цитрусовите плодове запазват най-много витамини, ако се ядат цели

Портокалите са полезни за имунитета, помагат за възстановяване на силата ни след вирусни заболявания и подобряват състоянието на кръвоносните съдове.

"Дневната доза витамин С е 60 mg. В един пресен портокал може да има две дневни дози от витамина и това е напълно достатъчно за един средно здрав човек. Витамин С може да бъде увеличен до 500 или 1000 милиграма”, казва диетологът Олга Перевалова, цитирана от БГНЕС.

Според нея в портокалите има и много витамини от група В, които не само укрепват имунната система, но и имат благоприятен ефект върху работата на кръвоносните съдове. А кората съдържа каротеноиди - растителна форма на витамин А, наречен витамин на красотата - влияе върху качеството на кожата и подобрява зрението, особено нощното виждане.

Според Олга Перевалова цитрусовите плодове запазват най-много витамини, ако се ядат цели и не се нарязват на парчета или се изцеждат за сок.

"Ако изцедите сока от плода, имате нужда от 4-5 средни портокала за чаша, този сок ще съдържа огромно количество фруктоза, а това е захар, която натоварва панкреаса”, посочва Перевалова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна