Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Русков и възможностите за веломрежа в София

Снимка: Pixabay
Концепция за велоринг с радиални веломагистрали през кварталите, които завинаги да променят придвижването в София предлага екологът и велосипедист Камен Русков.

Това, според него, е начинът, по който градът ни може да има наистина значимо вело, а и пешеходно придвижване, което би облекчило дори трафика по вечно натоварените булеварди.

На срещи с районния кмет на Лозенец, както и със Столичната община и с Направление “Архитектура и градоустройство” е застъпвал и тезата трасетата да бъдат осветени и снабдени с камери с цел подобряване на сигурността.

Камен Русков предлага изграждането на естакади, които ще пазят сянка на пешеходците и така няма да се смесват в едно пешеходци и велосипедисти.

“Изследване от Лондон показва, че два пъти по тясна велоалея от един булевард има 2.5 пъти по-голяма пропускливост отколкото автомобилите до нея, като брой хора. Това показва, че трябва да има пет пъти по-голяма ефективност на една велоалея, която е като тези, които съм предложил между гъсто населени райони”, казва Камен Русков - еколог и велосипедист.

Той предлага алеите да не бъдат по булевардите, а да са в паркове, за да може хората да се придвижват в зелена и здравословна среда, с което се инвестира директно в здравето на хората. По този начин няма да се натоварват и оживените булеварди и кръстовища.

Чуйте целия разговор на Константин Лавсов в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени