Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сълзите на камъка

The tears of the stone

Дяволският мост над река Арда в община Ардино, област Кърджали
Снимка: БГНЕС

Високо в Родопите започва дългият път на една от най-красивите, но и най-опасните реки в България. Лятото тя кротко ромоли между камъните, а зимата става страшна. Река Арда. От векове хората познават нейната сила. Тя е била част от живота на траки, римляни и османци. Бреговете й помнят тропота на конете на рицарите – кръстоносци и пълните кервани със стока.


Днес Арда е част от живота на съвременните хора. Дългата 272 километра река променя облика на 50 населени места в две държави – България и Гърция. Влива се в изградените по течението й три язовира, за да излезе от тях и пресече границата край Ивайловград.

Тя е част от живота и на жителите на Кърджали.

Урбанизацията и промишлеността променят Арда. В нея се изливат битови води и отпадъци от дейността на предприятия, които реката носи в язовирите. Околната среда е замърсена.

До преди 6 години, когато се случва промяната. В Кърджали са инвестирани близо 70 млн. лв. по Оперативната програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Това е най-мащабната инвестиция, която трябва да запази природата чиста и да подобри стандарта на живот на местните хора. Започва изграждането на водния цикъл на Кърджали, част от който е пречиствателната станция.


Станцията преработва на денонощие над 8 000 кубически метра. Всяка секунда в язовир Студен кладенец се изливат по над 400 литра пречистена вода. Данните на изход показват, че замърсяването е сведено до нула и в язовира постъпва чиста вода.

След пускане на обекта в експлоатация рязко намаляват и авариите по водопроводната мрежа, подобрява се качеството на питейната вода. Сега Кърджали е сред градовете в България, където водата от чешмите може да се пие. В същото време цената й се повиши двойно.


"По комунистическо време пиехме от чешмите, сега пак е чиста и я пием."

"Ние пък пак си купуваме минерална, но цената е висока."

"Плащаме високи сметки.... твърде рязко поскъпна водата, само защото е преситена. Много неприятно сме изненадани от поскъпването на сметките на водата. А стандартът не е вдигнал толкова много заради туризма."

"Нямам чувството, че има пречиствателна станция, същото качество, а висока цена - едни пари усвоени от едни определени хора."

"Дано да има ефект върху околната среда. Щеше да е по-добре да е плавно поскъпването."

"Намаляха ремонтите по ВиК мрежата, но пък има замърсяване и се налагат нови ремонти заради учестеното строителство."

Пречиствателната станция на Кърджали се намира на левия бряг на язовир Студен кладенец. На това място, преди много векове древните хора са обработвали земите си, в близост до река Арда. Високо над тях се е издигал внушителен замък. Хронистите го описват като изключително красив и блестящ.


И ако преди 800 години тогавашните обитатели на района са имали чиста природа, то съвременните жители на Кърджали повече от всякога имат нужда от това. Пречиствателната станция е важна не само за опазване на околната среда, но и за живота на местните хора. От нея зависи поминъка на голяма част от населението.

На двайсетина километра на изток от крепостта Вишеград и до днес се пазят тайните на древните траки. Крият се в пластовете история, накацали на скалния връх – Перперикон – една от перлите на българския културно-исторически туризъм. В почивни дни паркингът е пълен с коли от цяла България.


За да обслужват стотиците туристи на Перперикон, работят много местни жители. Една от тях е Кулка Хаджийска. Тя има магазинче за сувенири в подножието на скалния връх.

"Перперикон е от най-посещаваните обекти, хората правят маршрути, има и други. Преди 30 години колко малко хотели имаше, а сега, колко са много. Има какво да се види. Колкото е по-чисто толкова повече туристи ще има и ще искат да посетят отново. Питейната вода е чиста и Кърджали е много богат на вода. Става за пиене."

Чистата вода и околна среда са важни за развитието на туризма в целия район на Кърджали. По течението на Арда има много неща, които си струва да се видят – меандрите на реката, живописната природа и старите мостове, устояли на времето. Един от тях е Дяволският мост, близо до град Ардино. Забележителна каменна архитектура от началото на 16 век. Казват, че във водата под него може да се види Дяволът. В моментите, когато Арда е чиста.

"Сега не е чиста, миналата година беше по-бистра. Общината да направи пречиствателна станция нагоре по течението, защото ето какво сваля течението надолу. Водата е добра на вкус – пием от чешмата."


Проблемът със замърсяването на Арда под Дяволския мост е от години. Според екскурзовода Ферди Велиев причината са предприятия по течението на реката.

"Между 10 и 20 хиляди туристи идват годишно, чистят се кошчетата, 4 кесии на ден изхвърлям..."

Жителите на Кърджали и района вече разбират, че е много важно река Арда да бъде чиста, за да се опази околната среда и да идват повече туристи. Водени от този принцип, в местното ВиК дружество отсега се подготвят за втория етап на водния цикъл. Славчо Славков, директор на дружеството:

"Ще продължим с канализационна мрежа в квартал, където няма. Реконструкция също ще правим, а също и на пречиствателната станция за питейни води и довеждащия водопровод. Тук сме приключи с процедурите, има избрани изпълнители и сключени договори."

Очаква се продължението на водния цикъл на Кърджали да стартира до два месеца.

Снимки: БГНЕС


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени