Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на британската инфлация през март

Британската инфлация се ускори през март заради по-високите цени на горивата и на облеклата, показват последни данни на британската национална статистика (ONS).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през март с 0,3% спрямо февруари, когато се повиши с 0,1 на сто.

Инфлацията на годишна база (спрямо март 2020) се ускори рязко до 0,7% от 0,4% месец по-рано, но при очаквания за повишение с 0,8 на сто. Това означава, че инфлацията все още остава далеч под целевото ниво от 2 на сто на Английската централна банка.

"Темпът на инфлация се увеличи с покачването на цените на бензина и възстановяването на цените на дрехите от спадовете, наблюдавани през февруари, докато цените на храните са по-ниски, отколкото година по-рано", отбеляза британската национална статистика.

Основната инфлация (изключвайки цени на храни, алкохолни, тютюневи изделия и енергия) също се ускори, нараствайки през март с 1,1% след повишение с 0,9%, потвърждавайки осредните очаквания на икономисти и анализатори.

Очаква се британската инфлация да нарасне още по-рязко през следващите месеци поради разхлабването на противоепидемичните мерки, увеличението на регулираните енергийни сметки на домакинствата през април, по-високите глобални цени на петрола и с оглед доста по-ниските цени преди година, когато въведения заради Covid-19 локдаун доведе до спад в търсенето.

През февруари Английската централна банка прогнозира, че британската инфлация ще достигне 1,9% до края на 2021 г., но редица икономисти очакват, че тя ще надхвърли преди това целевото ниво на АЦБ от 2 на сто.

ONS представи и данни за производствените ценни, които показват по-рязък от очакваното ценови натиск както на входа, така и на изхода на британските предприятия.

Индексът PPI на изхода на предприятията се повиши през февруари с 0,5% на месечна база и нарасна спрямо година по-рано с цели 1,9% след повишение с 0,9% през февруари. Това представлява нарастване на цените на изхода на предприятията за трети пореден месец и най-солиден растеж на годишна база от близо две години насам (от април 2019 г.).

Производствените цени на входа на британските предприятия пък се повишиха през март с 1,3% спрямо февруари, когато нараснаха с 0,9 на сто. Растежът на индекса PPI на входа на предприятията се ускори на годишна база още по-рязко до 5,9% от 3,3% през февруари, отбелязвайки най-силен растеж от септември 2018 г.

Данните за производствени цени също предполагат ускоряване на потребителската инфлация в следващите месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна