Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Йордан Кожухаров – "културен аташе на Асеновград"

| обновено на 21.04.21 в 14:39
Йордан Кожухаров
Снимка: личен архив

През последните години го наричат „културен аташе на Асеновград“. Една титла, която той получава сред приятели и съмишленици и се разпространява и в по-широки кръгове. Дипломат от кариерата в духовния свят, защото това е естественият избор на хората. Йордан Кожухаров е един от приятелите на програма „Христо Ботев“ – от рубриките "Duende" и "Радиоулица" – в които приятелите на програмата се срещаха и обменяха мисли в ефир, носител е на наградата на Фондация „Маестро Димитър Вълчев“. Член е на литературен клуб „Орфей“ при Народно читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски“.

Йордан Кожухаров е Главен герой в "Нашият ден" и разказва за своите 85 години и за смисъла да твориш дух и култура:

"Благодаря безкрайно на Българското национално радио, които ми даде много – някога преди 7 години, за които си спомням с голяма носталгия – без него аз нямаше да бъда така близко познат и близък със сестрата на маестро Димитър Вълчев – проф. Лили Вълчева. Ние отбелязваме всички годишнини на маестро Димитър Вълчев, направихме паметна плоча за неговата 90-годишнина.

Титлата "културен аташе на Асеновград"

"Когато определят и ти сложат една марка, трябва не само да я поддържаш, но и да я надграждаш. Стана неочаквано и ненадейно за мен. Благодаря на Бога за здравето и че мога да се включвам в културния живот и да съм инициатор на събития в Асеновград. Популярен съм и в Пловдив – в читалище "Възраждане – Старинен Пловдив" и в читалище "Алеко Константинов". Това прозвище "културен аташе" дойде от Иван Христов, който е председател на читалище "Алеко Константинов", литератор, литературен критик и творец. Откакто тръгна, всички го поеха и си продължи. Приятно е и малко притеснително." 

В звуковия файл можете да чуете повече.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна