Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват красотата на икони от Странджа и Бургаския регион в двуезичен албум

Проектът е на БХГ "Петко Задгорски" и се финансира от Министерството на културата

| обновено на 22.04.21 в 09:44



Проектът "Икони от Странджа и региона на Бургас" реализира БХГ “Петко Задгорски“. Той се финансира от страна на Министерството на културата. Основната цел е галерията да представи пред широката публика част от своята богата колекция от икони в двуезичен албум, освен това се предвижда и реставрация на някои от иконите, които се съхраняват в културната институция, съобщи директорът й Георги Динев:

Ние притежаваме една от най–красивите експозиции в страната! Тя включва 80 икони, като 90 % от тях ние ще снимаме и включим в този албум. Ще бъдат реставрирани още 40 икони, които също ще бъдат включени в изданието. Стойността на проекта е близо 18 200 лева.“

Най–старата икона е от XVI век, има и от XVII, XVIII век, преобладаващото количество е от XIX в. В избраните църковни изображения може да се проследи влиянието на различни иконописни стилове и школи. Фондът на галерията включва 300 икони, сред които има много ценни образци.

Георги Динев припомня и факта, че Бургас се нуждае от нова сграда на художествената си галерия, която да е на централно място в града и в нея да има модерни условия за съхраняване на това богатство.

Има проект, има и посочено място, срещу „Часовника“, но нищо не се прави за да бъде реализиран, казвам го с мъка в душата! Намираме се в прекрасна сграда, бившата синагога, но тя няма условия за съхраняване на картини и икони. Хранилището се е наводнявало, а и самата сграда не е достъпна за хора с увреждания, не се намира на комуникативно място. Бургас, като четвърти по големина град в страната има нужда от модерна и съвременна галерия!“

Относно проекта "Икони от Странджа и региона на Бургас" вече започват снимките на 1/3 от иконите. Предвидено е двуезичният албум да бъде издаден до месец август, като той ще е в тираж 600 броя, 100 от които с твърди корици. По едни екземпляр ще бъде предоставен на галериите и библиотеките в страната.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна