Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпределят ваксини на „Джонсън и Джонсън“ в Испания

Имунизация срещу Covid-19 във ваксинационен център в Жирона, Каталуния, 19 април 2021.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на здравеопазването на Испания разпределя днес между автономните региони 146 000 дози от ваксината на „Джонсън и Джонсън“, след като Европейската агенция по лекарствата даде разрешение за прилагането ѝ. То бе временно спряно докато се проучат 8-те случая на тромбози в Съединените щати.

Първата пратка от ваксината на „Джонсън и Джонсън“ пристигна в Испания още на 14 април , но бе блокирана в складовете до взимането на решение относно безопасността ѝ.

„Повече няма да губя и секунда“, увери министърът на здравеопазването Каролина Дариас и уточни, че еднодозовата ваксина е предназначена за населението между 70 и 79 години.

В съответствие с изискванията на Европейската агенция по лекарствата, фирмата – производител ще добави към инструкциите в опаковката информация за диагностиката и лечението на тези редки странични ефекти. Целта е медиците да са информирани за първите признаци на тромбози и нужното лечение.

От своя страна „Джонсън и Джонсън“ се ангажираха да доставят поръчаните дози от ваксината.

Междувременно бе взето решение вторите дози от РНК ваксините да се поставят по план, а не както беше предложило Здравното министерство с удължен период между тях.

Целта беше да се ваксинират повече хора макар и само с една доза, но с влизането в употреба на ваксината на „Джонсън и Джонсън“, с наличните на „АстраЗенека“ и с договорените по 170 000 дози седмично на „Пфайзер“, властите считат, че няма да има недостиг и Планът за ваксинация на правителството ще се спази.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени