Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформата SIMC е за български музиканти, които искат да се развиват международно

Снимка: facebook/simc

Нов седмичен подкаст, правен от българи, среща зрителите си с различни представители на музикалната индустрия по света, в него се обсъждат възможностите за това, как независимите музиканти могат да превърнат изкуството си в кариера.

Подкастът се казва Софийска международна музикална конференция (Sofia International Music Conference), негови идеолог е Боян Бояджиев, а сред съмишлениците му е и Рия Найденова.

Вече са публикувани 7 епизода от поредицата.

Целта е да има двустранна връзка и общуване, обясни пред Радио София Рия Найденова. От една страна българските музиканти да се ориентират по-добре в индустрията в чужбина, от друга - чуждестранните професионалисти да разберат повече за българската музика и да започнат да отправят покани към наши изпълнители да свирят навън.

„Срещаме се с букинг агенти, мениджъри, говорим за различните професионални звена в индустрията, обсъждаме технологичните иновации.“

Боян Бояджиев от около 20 години е в бранша и познава на практика всички значими имена в индустрията.

„Български музиканти са имали участия на много места. Но това не е довело до нещо много значимо. С подкаста помагаме на музиканти, които искат да се развиват международно.“

По думите му в SIMC не отправят директни съвети, а дават възможност това да кажат хората, които са по-високо в бизнес стълбицата.

Отзивите са категорично положителни от двете страни.

В България липсват специалисти, екипи, звена, които да подпомагат артистите, да посредничат, да организират, да улесняват мениджъри от чужбина – за фестивали и всякакви други културни събития.

В това отношение SIMC със сигурност ще има принос.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Рия Найденова и Боян Бояджиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени