Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Евгений Кънев: Бизнесът ще бъде най-ощетен от забавяне на Плана

Владимир Шопов: Страните от ЕС разполагат с безпрецедентен финансов ресурс за инвестиране

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По Националния план за възстановяване е работено и той е еволюирал в положителна посока. В първия вариант беше заложено на строителство и изграждане на инфраструктура. Сега има преместване на значителна част от ресурса в посока бизнес, зелена икономика, дигитализация. Това е позитивно, но недостатъчно, за да може икономиката ни да изпълни целите на плана - да се трансформира“. Това каза пред БНР икономистът Евгений Кънев. 

По думите му най-добрият вариант е Планът да бъде подаден в Европейската комисия, за да не се пропуснат сроковете. 

Ако имаме ново правителство, то ще се опита да промени Плана. Ако нямаме правителство, Планът ще бъде подаден до 30 април. Или ще бъде отложен във времето и ще чака нов кабинет, което ще е зле за България“, допълни Кънев. 

Той поясни, че най-сериозната последица от забавяне на Плана ще бъде за бизнеса.  

Евгений Кънев

Политологът и експерт по европейски въпроси Владимир Шопов заяви в предаването "Нещо повече", че страните от ЕС разполагат в момента с един безпрецедентен финансов ресурс, който трябва да бъде инвестиран. Той уточни, че Планът за възстановяване е част от един по-голям пакет за финансиране, който е почти 2 трилиона евро, защото беше създаден като допълнение на многогодишната финансова рамка.

"Става въпрос за комбинация от общоевропейски и национални приоритети, а не за еднопосочно налагане на европейски приоритет за сметка на националните. Специфичният национален път за преподреждане на икономиките е основната задача на отделните правителства. Т.е. как да бъдат синхронизирани общоевропейските и националните приоритети".

Шопов акцентира, че цялата инвестиционна програма е изключително гъвкава.

Владимир Шопов

Интервютата на Георги Марков с Евгений Кънев и с Владимир Шопов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.