Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пфайзер" е открила фалшиви варианти на Covid ваксината си в Мексико и Полша

Снимка: архив

Компанията "Пфайзер" (Pfizer Inc.) съобщи в сряда, че е открила в Мексико и Полша фалшиви версии на ваксината срещу Covid-19, разработена съвместно с BioNTech, като това е поредният опит на престъпници, опитващи да се възползват от световната ваксинационна кампания, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Флаконите, иззети от властите при отделни разследвания, са тествани от компанията и е потвърдено, че съдържат фалшива ваксина. Флаконите, открити в Мексико, също така са били с фалшиви етикети, докато веществото, разкрито във флакони в Полша, вероятно е съдържало лек против бръчки.

В информацията на финансовото издание също така се казва, че около 80 души в клиника в Мексико са получили фалшива ваксина за близо 1000 долара на доза, въпреки че изглежда не са били физически увредени. Флаконите, намерени в плажни охладители за бира, са имали различни партидни номера от изпратените до държавата и грешна дата на годност, каза д-р Мануел де ла О, здравен секретар на щата Нуево Леон.

Междувременно властите в Полша съобщиха, че са били иззети фалшиви ваксини от апартамент, обитаван от мъж, като полските оторизирани власти посочиха, че те все още не са били пласирани.

Това са поредните констатации в усилията на органите на реда по целия свят и на производителите на лекарства като Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson за спиране на престъпна дейност, свързана с ваксините срещу Covid-19. Глобалното разпространение на ваксини даде на престъпниците нова възможност да се възползват от нищо неподозиращи хора.

"Всички на планетата се нуждаят от ваксини. Много отчаяно се нуждаят от тях. Имаме много ограничено предлагане, предлагане, което ще се увеличи, когато повишим производството и когато други компании навлязат във ваксинното пространство. Междувременно има перфектна възможност за престъпниците", заяви пред "Уолстрийт джърнъл" Лев Кубяк - ръководител на сигурността на компанията Pfizer.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени