Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Мария Коновалова, акушер-гинеколог в болница “Щерев”:

Ползите от естественото раждане

Начинът на раждане влияе върху имунитета на децата

Начинът на раждане влияе върху имунитета на децата. Имунитетът е важна част от живота, още от самото му начало.  От 22 април започва седмица, посветена на първичните имунни дефицити, която ще продължи до 29 април.

“Ползите от естественото раждане трябва да бъдат добре разбрани, защото една нормално протекла бременност и естествено раждане, последвано от няколкомесечно кърмене, дава оптимално добър старт на новия живот. 

То е, защото задейства каскада от състояния както в организма на майката, така и на новороденото, които са оптимално естествени и задействат физиологичните реакции на организма, което пък е гаранция за нормален период след раждането”, казва д-р Мария Коновалова - акушер-гинеколог в болница “Щерев”.  

Световната здравна организация препоръчва оперативните раждания да не бъдат над 15%. В България обаче процентът секцио е близо 50%.

Това според д-р Коновалова е тревожен феномен и тенденция, която все повече се налага. Бъдещите майки обаче трябва да знаят какви рискове крие оперативното раждане. Жените трябва сами да направят своя избор, но той трябва да е добре информиран.

“Всяка бременна жена трябва да знае, че когато няма медицински индикации за Цезарово сечение, това е непосредствена заплаха и риск за нейното здраве. Има пъти по-голям шанс да настъпят нежелани реакции, сериозни инциденти, които могат да засегнат както здравето, така и живота ѝ.

След това има и по-бавно възстановяване, като всичко това може да окаже влияние върху нейното психосоматично състояние и да затрудни грижите за нейното дете”, казва д-р Коновалова.

Чуйте повече в интервюто на Катя Василева в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.