Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Срещи с изкуството“ - програма на УниАрт и център „Българо-европейски културни диалози“ в НБУ

Снимка: Галерия УниАрт на НБУ

Галерия „УниАрт“ и Център „Българо-европейски културни диалози“ в НБУ поставят началото на нова образователна програма - „Срещи с изкуството“. Форматът представя една глобална годишна тема, в която лектори ще разглеждат в дълбочина проблеми във визуалните изкуства.

Началото на инициативата е в 18 часа, сряда, с изложбата „Изкуството на Ниските земи 16-18 век“ и ще представи колекцията на галерията - дарение „Божидар Данев“ от произведения на Ниските земи.

Росена Иванова, куратор на изложбата, представи пред БНР програмата на събитието:

"Гост-лектор на галерията по темата ще бъде г-н Фризо Ламертсе. Той е специалист по произведения от фламандската и нидерландската школа, главен куратор на колекция „Фламандско изкуство“ в Rijksmuseum, един от десетте най-известни музеи в света.

Темата ще бъде разгледана в рамките на три събития, първото е лекцията на Ламертсе с фокус: Въведение в изкуството на Ниските земи, 16-19 век.

Втората тема ще се проведе на 23 април от 18:00 часа. Лекцията на г-н Фризо Ламертсе ще е с фокус: Изкуството на Ниските земи, 16-19 век. Портрети и Копия. Примери от колекция „Божидар Данев“ на галерия „УниАрт“.

Третата среща е дискусия с Фризо Ламертсе, проф. Стоян Сгурев и д-р Тодор Петев.

Събитията ще се проведат онлайн през платформата Зуум и ще бъдат излъчени на живо от Фейсбук. Лекциите са отворени за широката публика, като всеки включил се ще може да отправи въпрос към Фризо Ламертсе".

Интервюто на Лъчезар Цветков с Росена Иванова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени