Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IATA: Aвиокомпаниите са изправени пред загуби за 47,7 млрд. долара през 2021 г.

Очаква се през тази година авиокомпаниите да загубят 47,7 милиарда долара, тъй като секторът продължава да се мъчи да се възстанови от коронавирусната пандемия, заяви в сряда Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), като това е по-лоша прогноза от предходната, съобщава Франс прес.

През декември IATA прогнозира нетни загуби за сектора след облагането с данъци в размер на 38 млрд. долара.

В същото време обаче днес IATA леко повиши прогнозата си за глобалния въздушен пътнически трафик, заявявайки, че през 2021 г. той ще достигне 43 процента спрямо нивата преди пандемията.

"Финансовите резултати ще бъдат по-лоши и по-изменчиви тази година, отколкото очаквахме в нашата прогноза от декември, поради трудности при контролирането на вариантите на коронавируса и по-бавна ваксинация в някои региони“, се посочва в доклад на международната асоциация.

През миналата година авиокомпаниите загубиха над 126 млрд. долара, тъй като кризата с Covid-19 накара държавите да поставят в локдаун редица градове, да затворят граници и да забранят международните полети.

Според IATA Северноамериканските авиокомпании ще се справят по-добре, отколкото се смяташе досега, като в рамките на тази година ще понесат загуби за 5 млрд. долара вместо за 11 млрд. долара благодарение на възстановяването на вътрешния пазар там.

Перспективите пред авиосектора в Европа обаче се влошиха поради по-бавната ваксинационна кампания на стария континент и по-малкото облекчаване на международните ограничения за пътуване.

Според новата прогноза на IATA, европейските авиокомпании вече са изправени пред загуби от 22 млрд. долара през настоящата година в сравнение с декемврийската прогноза за 12 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!