Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регламентът за изкуствен интелект - гаранция за доверие

Снимка: pixabay.com

Цифровата трансформация е един от приоритетите на Европейския съюз /ЕС/.  Център на стратегията на ЕС са технологиите, които ще бъдат от полза на европейските граждани. Вторият стълб е изкуственият интелект в подкрепа на предприятията, а третият - технологии в полза на околната среда и неутралност по отношение на климата до 2050 година. Регламентът за изкуствен интелект  /ИИ/  ще бъде гаранция, че европейците могат да гласуват доверие на това, което ИИ може да предложи. Пропорционалните и гъвкави правила ще обхванат специфичните рискове, които възникват при системите с ИИ и ще заложат най-високите стандарти в световен мащаб. ЕС е способен да наложи строги правила в областта на изкуствения интелект, към които другите държави да се придържат, коментира Ева Майдел, член на специалната комисия по въпросите на изкуствения интелект в Европейския парламент /ЕП/:

"Водим консултации с компании, предприемачи, с хора, които развиват този тип системи, както и с тези, които ги използват - медицински лица, лекари, инженери, фермери, шофьори. Цялата информация от тези срещи ще бъде комплектована във финален доклад с визия за развитие на изкуствения интелект в Европа до 2030 година. Търсим баланса как регулирайки, да не заставаме на пътя на малките и средни предприятия, на стартиращите компании, които използват тази технология."

Европейският парламент е първата институция, която прави значителни стъпки в процеса на изработване на правила и регламенти в областта на изкуствения интелект. Главната цел е да бъдат предпазени гражданите и техните демократични права, а европейската икономика да се възползва от възможностите, които предоставят новите технологии. Очаква се общата етична рамка да донесе на ЕС почти 295 млрд. евро допълнителен Брутен вътрешен продукт и 4,6 млн. допълнителни работни места до 2030 г.  Ясмина Якимова, пресаташе на ЕП в Брюксел коментира регулациите:

"Не става въпрос за прекалено стриктни регулации, понеже вече съществува законодателство в тази област. Трябва да стане ясно кои са тези високорискови системи, които използват изкуствен интелект и секторите, за които новите правила трябва да се въвеждат."

ЕП предлага да има застраховки за технологии, които използват изкуствен интелект, за да се гарантира допълнителна защита. Правата върху интелектуалната собственост и патентната система трябва да се преразгледат и актуализират. Крайните права, когато се използва изкуствен интелект трябва да са възможни само за хората, а не за машините. Необходимо е да се прави разграничаване между творби, създадени от хора с помощта на изкуствен интелект и на такива, създадени изцяло от изкуствен интелект.

По данни на Евробарометър 88% от европейците смятат, че технологиите с изкуствен интелект изискват внимателно управление. В същото време 61% гледат положително на изкуствения интелект и роботите.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна