Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На конференция на 22 април

Специалисти дискутират и насочват HR теми към целия бизнес

| обновено на 21.04.21 в 18:38

Човешките ресурси ще бъдат на фокус в рамките на конференцията „HR 2021 стратегии извън кутията“, която ще се проведе на 22 април. Организатор на събитието е Casus Futura. Това е четвърто поред издание, като фокусът тази година е изцяло върху човешките ресурси, представяне на настоящите бизнес предизвикателства пред компании и възможните решения за привличане, мотивиране, ангажиране и задържане на служители.
Сред основните цели на събитието са подпомагане на бизнеса в неговите предизвикателства и разрешаване на казуси като работодатели, как да се справят с предизвикателни задачи по привличане, мотивиране и задържане на служителите си в турбулентни времена като настоящите.

„Тази година за първи път изкарваме по-стратегически фокус на конференцията. Обикновено водещата тема е една, например пазар на труда или здравето на хората, а сега се спряхме на нещо съвсем генералистично. Това се дължи на факта, че имаше изключително много промени през последната година и половина, които засягат не само един бранш. Опитваме се да насочим HR темите към целия бизнес, а не само към специалистите по човешки ресурси. Работата от вкъщи и настоящата ситуация успяха да поставят теми на масата, които дълго време стояха в страни като например дистанционната работа. Много традиционни бизнеси имаха голям страх да пуснат хората да работят от вкъщи. Те мислеха, че ще бъде намален контролът върху работния процес. С децата вкъщи, ситуацията се усложни още повече. Не бива да забравяме обаче, че и мениджърите в компаниите също са хора, които търсят нови начини да управляват екипите си. Домашният офис има ред позитиви, например спестяването на пътя до работа, но пък от друга страна не всички хора могат да управляват времето си правилно“, коментира организаторът на събитието Анелия Горгорова от Casus Futura.

Лектори на събитието ще бъдат специалисти от различни бизнес сектори, които чрез своя опит и професионална гледна точка ще предизвикат аудиторията от участници. За да бъдат преодолени едни от най-големите предизвикателства в управлението на човешки ресурси, те трябва да се превърнат в мениджърски приоритет и да обхваща всички организационни звена и направления. Именно затова друга важна цел на събитието е да бъде подпомогнат обмена на добри практики и услуги в областта на човешките ресурси от регионални, локални и международни компании, които предоставят на бизнеса. Партньори на конференцията ще бъдат международни и български компании и организации, които биха искали да се подпомага средата за обмяна на професионални идеи, практики и тенденции.

„Някои работодатели се справят успешно, а други съвсем не. Очи, които не се виждат, се забравят и не може да се прецени добре как човек си върши работата. Правят се грешки и при привличането на служители. Кризата оказва съществено влияние да се намалят нивата на текучество. Хората се притесняват да сменят работата си. Но кризата ще отмине, пазарът ще се отвори и работодателите, които не могат да мотивират служителите си, в един момент ще се окажат в ситуацията на големи нива на напускащи. Темата за психичното здраве пък е една от любимите ми. Пандемията постави психичното здраве на масата. То върви ръка за ръка с физическото здраве. Стана ясно, че има необходимост от повече грижи към служителите“, каза още Анелия Горгорова.

Организаторите на конференцията - платформата за въпроси и решения Casus Futura, ще предоставят на проявяващите интерес част от данните от подготвените презентации, анализи и информация за състоянието на пазара на труда, новости в инструментите за привличане, мотивация и задържане на служителите, оформяйки общ облик на работодателските практики. Както и как влияят върху бизнес климата, не само в България, но и в региона.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Анелия Горгорова в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.