Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за проф. Савка Шопова-Маркова

На 16 април се навършиха 90 години от рождението на уважаваната българска пианистка Савка Шопова-Маркова - изтъкната клавирна педагожка и камерна изпълнителка.

Въпреки че тя си отиде от този свят през 2018 г., споменът за нея е все още жив. “Всички ние, нейните студенти, бяхме дълбоко впечатлени от невероятната вътрешна сила и авторитет на нашата професорка - споделя неин ученик - Савка Шопова беше невероятен пример за висок професионализъм, безкрайна отдаденост към педагогическата работа, издигането на клавирния съпровод в кауза, която съпътства целия й живот и на която кауза тя посвети всички свои следовници.“

Родена на 16 април 1931 г., от 15-годишна тя се изявява на концертния подиум като пианистка. Завършва Държавната музикална академия в класа на проф. Мара Петкова и започва работа като корепетитор в цигулковата катедра на Академията. Има блестящи изяви в дуо с цигуларката Гинка Гичкова. През 1968 г. тя е основоположник на дисциплината "Клавирен съпровод“ в Академията. С годините става доцент, после професор, защитава и докторска дисертация.

Известно време е декан, а след това и заместник-ректор на Музикалната академия. Специализира камерна музика и акомпанимент във Виена при Хонечек, става постоянен сътрудник на летните курсове на Моцартеума в Залцбург. Често я канят като член на жури на националните и международни клавирни конкурси, изнася майсторски класове. Изявява се като акомпанятор на много наши и гостуващи солисти. В годините от 1992 до 2000-ра проф. Савка Шопова е преподавател в Северогръцката консерватория в Солун.

За своите заслуги към музикалното изкуство тя е удостоена с редица престижни награди, сред които „Кристалната лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, където дълги години е председател на сдружението на акомпаняторите; Почетният кръст за наука и изкуство на Република Австрия; наградата „Златно перо“. Проф. Савка Шопова-Маркова е Доктор хонорис кауза на Националната музикална академия "Панчо Владигеров".

В Златния фонд на БНР е запазен записът от честването - концерт по случай 50-годишната творческа дейност на проф. Савка Шопова-Маркова в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" на 3 май 2000 г.

Чуйте развълнуваните й думи след поднесените поздравления от нейните колеги музиканти и солово изпълнение на пиеса от Панчо Владигеров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна